קארין שלוש
מנהלת פרויקטים ולקוחות
בשנים האחרונות אנו עדים לשינוי משמעותי בצורה בה מנהלים יועצים משפטיים את ההוצאות המשפטיות שלהם בחברה, שינוי המתכתב – איך לא – דווקא עם מגפת הקורונה העולמית. במקביל לדעיכת המגיפה, אנו חווים שינוי מתבקש בהתנהלותן של מחלקות משפטיות פנימיות בחברות בעולם הן מבחינה ארגונית, והן מבחינה כלכלית. מה הקשר בין השניים, מה מקור השינוי ואיפה הפתרון? כל המידע הרלוונטי והמאוד מסקרן לפניכם…
רבים מכנים את שנת 2021 כ- "שנת התפנית" שבה מרבית החברות בעולם (ובארץ) ניסו להשאיר את הקורונה מאחור ולחזור לשדר עסקים כרגיל. חברות רבות הגבירו את פעילותן העסקית וניסו "לפצות" על התקופה האבודה, בתי המשפט חזרו לפעול במלוא העוצמה ובאופן כללי – המשק שידר תחושה של התעוררות ועשייה. מאפיין בולט ומתבקש של תפנית זו הייתה התגברות משמעותית בצורך של חברות שונות בעולם לקבל שירותים משפטיים מקצועיים מספקים חיצונים – משרדי עורכי הדין איתם הם עובדים.
במאמר מעניין שפורסם על ידי חברת ELM Solutions (קישור) עולה כי בשנת 2021 הוציאו מחלקות משפטיות בעולם הרבה יותר כסף על ייעוץ משפטי חיצוני מאשר בשנת 2020 וב- "הרבה יותר" אנו מתכוונים לעלייה של לא פחות מ- 36%. בהקשר זה יש לציין כי 6 השנים שקדמו לשנת 2021 התאפיינו ביציבות יחסית מבחינת היקף ההוצאות המשפטיות לספקים חיצוניים ללא עליות או תפניות מיוחדות משנה לשנה.
ההנחה היא שיציבות זו נבעה מהשארת עניינים משפטיים רבים לטיפול פנימי במחלקה המשפטית (In house) וכן כתוצאה ממעקב קפדני יותר על עבודתם של המשרדים החיצוניים. עוד צוין במאמר, כי מחלקות משפטיות מסוימות בעולם, חוו זינוק כה חריג וקיצוני בהוצאותיהן של כ- 750% (!) אל מול השנה שקדמה לה, עד כדי שהן השפיעו על כל התעשייה ונתנו את הטון לחלק משמעותי מהמתרחש בשוק המשפטי העולמי.
תובנה נוספת ומסקרנת אליה הגיע כותב המאמר כי היא מספר נותני השירות למחלקת משפטיות – משרדי עורכי דין ופירמות עימן עובדים חלק לא מבוטל מהחברות המסחריות הגדולות בעולם –אינו גדל ומתרחב, אלא להפך – המספר נשאר קבוע ומצומצם ובשנת 2020 אף ניתן לראות צניחה במספר זה.
כל האמור אינו תורם לתחרותיות במשק ולהורדות התעריפים הנגבים על ידי אותו מספר מצומצם של ספקי שירותים משפטיים.
אם כך, מהו הפתרון?
בשנים האחרונות ישנו שימוש הולך וגדל ב- ALSP- ספקי שירותים משפטיים אלטרנטיביים (או בתרגום – Alternative Legal Service Providers) כפתרון אפשרי לאיזון ההוצאות המשפטיות ההולכות וגדלות בצורה מטאורית בחברות בארץ ובעולם. כותב המאמר לעיל מציין כי השימוש בגופי ALSP הולך וצובר תאוצה – אמנם בקצב איטי – אך הפוטנציאל הוא ממשי ומבטיח. במסגרת השימוש ב-ALSP, פונה מחלקה משפטית של חברה לגוף חיצוני לשם האצלת עבודה משפטית כלשהיא, החל מפרויקט נקודתי ועד לטיפול מלא בתיק. נותני השירות מצידם, הם עורכי דין מנוסים, בקיאים, ובעלי מקצועיות בלתי מתפשרת.
אותם נותני השירות הם אמנם חיצוניים לחברה, אך משמשים חלק בלתי נפרד מהחברה והתרבות הארגונית שלה, משתלבים בחברה ומשמשים מעין ייצור כלאיים שבין עובד פנימי למשרד עורכי דין חיצוני, ונותנים את המענה האולטימטיבי. ומהו היתרון המשמעותי? בעלויות כמובן. בעוד משרדי עורכי דין ופירמות המספקות שירותים חיצוניים לחברות שונות בעולם גובות סכומים לא מבוטלים המביאים לעלייה הכה דרמטית בהוצאות המשפטיות כפי שהובא במאמר זה, הרי ששיטת ה- ALSP מהווה אלטרנטיבה אטרקטיבית המאפשרת חסכון רב בהוצאות המשפטיות.
לא בכדי מחלקות משפטיות רבות בארץ ובעולם כבר השכילו לשלב מספר ספקי שירות בשיטת ALSP במחלקותיהם. רוצים לשמוע עוד על האפשרות לעבוד עם עורכי דין בשיטת ALSP? מוזמנים תמיד לפנות אלינו ב- LawFlex.