עו״ד זהר פישר
מייסד ויו״ר
ג׳קי דונר
מייסדת ומנכ״לית
במהלך חצי מאה, בין התינוק הראשון של דור הבייבי-בום )1946 ,) לבין התינוק האחרון המוגדר ׳מיליניאל׳ )2000 ,)שינה המקצוע המשפטי את צביונו. מגילדה סגורה מסורתית ומצומצמת בממדיה, המקצוע הפך סקטור גלובאלי, דינמי, תעשייתי.
בחצי המאה הבאה, המיליניאל יחליף את דור ה- 'בומרז' )Boomer ) כקבוצה הדמוגרפית השולטת בחברה. החברה עתידה להשתנות, ועמה מקצוע עריכת הדין בכלל והשירותים המשפטיים בפרט.
מיקור חוץ של שירותים משפטיים )Outsourcing Process Legal ) משמעו האצלת עבודה משפטית אל ארגון חיצוני או ארגון מקושר, המסוגל לבצע את העבודה בסטנדרטים גבוהים ובעלות אטרקטיבית.
כהמשך לתופעת מיקור החוץ, במהלך שנות ה–50 של המאה הקודמת צמחה שיטת ה׳מיקור משפטי׳ )resourcing legal flexible ) או ׳שירותים משפטיים גמישים׳. במסגרת השיטה, פונה פירמת עורכי דין לגוף חיצוני לשם האצלת משימה משפטית, החל מפרויקט נקודתי ועד לטיפול מלא בתיק, אך בדגש על תחומי ניסוח ובדיקה של הסכמים )הנקרא גם Review Document ,)עריכת מחקר משפטי, ניסוח מסמכים, עריכת פטנטים ועוד.
הפנייה לשירות משפטי גמיש יכולה לנבוע מסיבות מגוונות, בדגש על צורך בעו"ד בתחום התמחות שהמשרד אינו מתמקצע בו, או עו"ד המוסמך בסמכות שיפוט שונה או הדובר שפה זרה, צורך בעו"ד עבור עומס נקודתי, עריכת מחקר משפטי, מעבר על מסמכים או ראיות בתיק רחב היקף, ניסוח מסמכים, עריכת פטנטים, החלפת עורך דין בחופשה ארוכה ועוד.
העיקרון מאחורי השיטה הוא פשוט: "עשה את מה שאתה עושה הכי טוב ותן לאחרים לעשות את מה שהם עושים הכי טוב, ביעילות מרבית ובעלויות הנמוכות ביותר, הן עבורך והן עבור הלקוח".
כלומר, מיקור משפטי מגיע לעזר למשרד למצוא את המשאב המתאים ביותר למשימה, במחיר הנכון, כשהמטרה היא שמירת איכות עבודת המשרד, עבור הלקוח הסופי. לא פחות, שימוש בשירות משפטי גמיש מאפשר לעורכי הדין במשרד להתמקד בליבת העשייה המשפטית ובפעילויות חשובות ליעילות ורווחי הארגון, כגון המפגשים עם לקוחות או לקוחות פוטנציאליים.
התחום נחלק לשני סוגים עיקריים. הראשון, העברת פעילות מהותית של משרד עורכי הדין לחברה חיצונית, לעיתים אף במדינה אחרת בה כוח העבודה זול יותר. השני, העברת פעילות ממשרד עורכי הדין לעורכי-דין עצמאיים )פרילנסרים( שמספקים שירותים משפטיים.
שירות המיקור משפטי יכול שיינתן על ידי ספק מאותה מדינה )Onshoring )או על ידי ספק ממדינה זרה )Offshoring .)האינטרס מאחורי שליחת העבודות למדינות זרות הוא עלויות השירותים הנמוכות יותר.
מדוע עלה הצורך בשירות גמיש בתחום המשפט?
מקצוע עריכת הדין, הנחשב שמרני מאוד בכל הנוגע לפורמט העבודה, חווה מעט מאוד שינויים דרמטיים, אם בכלל. אך כיום, עם חילוף הדורות, עורכי דין רבים מואסים בשוק בו שעות העבודה במשרד הן אלו המכתיבות את הצלחת עורך הדין וקידומו, ואת צמיחת המשרד.
כניסת 'דור המילניום' (Millennials) אל הסקטור המשפטי הזינה שתי תופעות. מחד, התפתחות טכנולוגית ומשבר כלכלי עולמי הובילו לדרישת הלקוחות להפחית בעלויות. דור הלקוחות הנוכחי חושב אחרת, קונה אחרת, מחפש את החדש והיעיל, ומעוניין בשירותים משפטיים זמינים, זולים ושקופים (ידועים מראש).
מאידך, דור המילניום רוצה לעבוד פחות מבעבר. זהו דור יעיל יותר הממצה נושאים במהירות, תזזיתי וטכנולוגי שאיננו מקובע מחשבתית.
במהלך השנים האחרונות החלה להתגבש ההבנה כי דרוש מודל חדש וגמיש יותר לעיסוק במקצוע. בעקבות זאת, נוצר הצורך להעסיק עורכי דין באופן נקודתי, עבור ביצוע משימה או פרויקט, באמצעות שירות משפטי גמיש.
שינוי תפיסתי בשוק המשפטי
גופי המיקור המשפטי מסייעים למשרדי עורכי דין להשיג עורכי דין איכותיים לתקופה או לפרויקט מבלי שיצטרכו להשקיע זמן בגיוס העורך דין המתאים, ללא יחסי עובד מעביד, ללא צורך בתקן קבוע לעובד וללא התחייבות לתקופת העסקה או למיקומה. עורכי דין שכירים רבים עוזבים את המשרדים הגדולים והופכים לעצמאים, בעוד ראשי המשרדים מתקשים להבין בחירה זו. התשובה פשוטה: שעות, שכר וגמישות.
רוב עורכי הדין העצמאיים בחרו לעזוב עבודה קבועה בשכר צפוי וידוע מראש, לטובת אורח חיים גמיש יותר, בו שעות היממה יכולות להכיל גם משפחה, חברים, תחביבים או עיסוקים אחרים לצד העיסוק המשפטי. עבודה משפטית גמישה מאפשרת לעורך הדין לבחור את התחום המשפטי בו הוא מתמקד, הזמינות בה ייתן שירותיו והלקוח עבורו יעבוד. העבודה הגמישה מאפשרת חופש פעולה, תוך שמירה על שכר משתלם.
חסכון בעלויות – המניע העיקרי לשימוש במיקור משפטי הנו חסכון בעלויות, לצד חסכון בזמן. חיפוש אחר עו"ד מתאים למשימה, שכירת עו"ד למשרה מלאה לצורך עבודה נקודתית ולאחר מכן הגעה למצבים של 'אבטלה סמויה' במשרד, הינן בעיה לא פשוטה. המיקור המשפטי מאפשר למשרד להרחיב את צוותו המשפטי לתקופה מוגבלת, והשמת הכישרון המתאים והמדויק למשימה הנדרשת, כדי להבטיח ביצוע תוך מומחיות, וחסכון בעלויות.
מחיר ידוע מראש – במיקור משפטי התמחור ידוע מראש, ללא הפתעות, וכך קל להעריך האם קיים חסכון בעלויות. השירות המשפטי הגמיש מוגש על ידי עורך דין עצמאי, המתמחר עצמו ללא תקורות, כלומר, התשלום הוא בעבור שירותים משפטיים בלבד.
היקף עבודה, תחום מומחיות וסמכות שיפוט זרה – משרדי עורכי דין נתקלים לא פעם בתנודות בהיקף העבודה הנכנסת אליהם, בתיק עם סמכות שיפוט שונה, תיק המצריך שפה זרה או דורש תחום התמחות ספציפי, כאשר אופק העבודה הצפויה בתיק מעורפל או איננו ידוע מראש. האתגרים מולם ניצב משרד עורכי דין כיום מרובים ומגוונים, הגמישות מתחייבת למען שירות איכותי. שירות משפטי גמיש מטרתו לעבוד עם המשרד במטרה להגיע אל היעדים שהמשרד הציב לעצמו, תוך פתרון האתגרים המשפטיים הניצבים בפני ביצוע המשימות.
ריסורסינג של שירותים משפטיים ברחבי העולם
בהודו קיים כל הדרוש כדי להעניק שירותי ריסורסינג משפטיים מתקדמים מהשורה הראשונה: ברחבי המדינה פרוסים מעל 900 בתי ספר למשפטים, מה שמוביל לכ-000,70 בוגרי משפטים מדי שנה, 2.1 מיליון עורכי דין ו- 130 פירמות ריסורסינג. היתרון בהודו, הוא שהחוקים המקומיים ומערכת המשפט דומים מאוד לאלו הנהוגים בארה"ב ובאנגליה, וההליכים המשפטיים בה מתנהלים באנגלית.
הודו נמצאת במקום הראשון בעולם מבחינת כמות העבודה הנשלחת אליה ממדינות שונות ובזכות הזרמת עבודה משפטית מארה"ב, תעשייה זו בהודו צמחה בקצב של כ- %60 לשנה בין השנים -2005 2000 .התחום ממשיך לגדול בקצב של כ- %2.8 לשנה והוא נחשב 'הדבר הבא' בעולם העסקים בהודו.
האוניברסיטה הפתוחה הלאומית של הודו (האוניברסיטה הגדולה בעולם) החלה להציע לימודים לתארים מתקדמים לריסורסינג של שירותים משפטיים. הצפי לעתיד הוא כי התחום עתיד להמשיך לצמוח ולהציב את הודו במקום הראשון מבין ספקיות שירותי ריסורסינג משפטיים בעולם.
הפיליפינים נמצאת במקום השני בעולם, אחרי הודו, מבחינת היקף עבודות ריסורסינג המוצאות אליה ממדינות שונות, עם כמות מכובדת של למעלה מ-000,60 עורכי דין. שיעור המשכורות של עורכי הדין נמוך הרבה יותר מזה הנהוג באנגליה או בארה"ב, מה שהופך אותה ליעד אטרקטיבי לריסורסינג.
בעוד ששכר מתמחה יכול לנוע בין 000,30 ועד 000,45 פאונד בשנה, בפיליפינים השכר ינוע בין 000,5 לבין 000,8 פאונד בשנה. הצפי לעתיד הוא להתפתחות שירות זה מבחינת היקף העבודות הנשלחות ומספר המדינות להן ניתנים השירותים.
בארה"ב פועלת אחת החברות הגדולות והמובילות בתחום המיקור המשפטי – Axiom – המונה כאלפיים עורכי דין בעלי מומחיות בכל גווני הקשת המשפטית ו-11 סניפים ברחבי העולם. הפירמה היא אחת מספקיות השירותים המשפטיים הגדלה בקצב הגבוה בעולם והייחוד שלה נעוץ בעובדה כי היא מסוגלת להעניק שירות מקיף, end-to-end לאתגרים משפטיים קלים ומורכבים כאחד, וזאת תוך קיצוץ מחצית העלויות של השירותים המשפטיים. עורכי הדין מקבלים מהפירמה את התנאים הסוציאליים הבסיסיים לרבות ביטוח בריאות, אך את המשכורת הם מקבלים רק כאשר הם נשכרים על ידי הלקוח לביצוע עבודה, וגובהה נקבע בהתאם לניסיונו המשפטי של עוה"ד.
בבריטניה הושקה בשנת 2007 חברת Demand On Lawyers) LOD) ,שהוקמה כאלטרנטיבה לשירותים המשפטיים הקלאסיים, כדי לשנות את צורת עבודת עורכי הדין, היועצים המשפטיים והצוותים המשפטיים. כיום ל-LOD סניפים בלונדון, סינגפור, ניו יורק, ברלין, מלבורן, הונג קונג, דובאי וסידני. לקוחות LOD הם משרדי עורכי דין מובילים בעולם, בנקים בינלאומיים קרנות הון שונות, תאגידי ענק וחברות המעניקות שירותים פיננסיים שונים ועוד.
בישראל קיים הצורך אולם השימוש אינו נפוץ בדומה למתרחש בארה"ב או במערב אירופה, למעט מיזם ראשון מסוגו )LawFlex ) שהושק לפני כשנתיים. כמו במדינות אחרות בעולם, ניתן למצוא גם בישראל מספר סיבות לצורך בשיטת הריסורסינג. אותות המשבר הכלכלי העולמי ניתנו גם בישראל, בדמות התעוררות צרכנית שבאה לידי ביטוי בקריאה להפחתת עלויות בקשת רחבה של תחומים כגון מזון, דיור, תקשורת ותיירות. בתגובה לדרישות הצרכנים, קמות רשתות לואו קוסט )Cost Low ) כגון "רמי לוי", "קופיקס" ומועדון "UP "של אל על, ונראה כי התחרות בשוק חותרת להפחתת המחירים ולטובת הלקוח. בדומה לכך, גם התחום המשפטי נדרש להתאים עצמו לציפיית הלקוחות. מעבר לכך, יש צורך באיזון בין קריירה למשפחה גם בישראל, והולכת וגוברת ההבנה גם בישראל כי עבודה לאורך שעות ארוכות בשכר שאיננו מתגמל היא בלתי אפשרית, באופן שדרוש מודל גמיש יותר לעיסוק במקצוע תוך איזון עם חיי המשפחה והפנאי.
מבט לעתיד: מהפכה – בעיצומה
מקצוע עריכת הדין משתנה. בין היתר, לנוכח דרישת השוק להפחית בעלויות, שינויים רגולטורים, התפיסות החדשות של המקצוע, ההתפתחות הטכנולוגית והגלובליזציה, אשר עתידים להמשיך להשפיע על השוק העולמי המשפטי. לא רק המקצוע משתנה, אלא המחשבה. בשונה מהעבר, היום ניתן לפרק )Decompose )שירות משפטי, על מנת למצוא את הרכיבים המתאימים ביותר להעניק את השירות, בעלות המתאימה לכל הצדדים. השוק הכלכלי של שירותים משפטיים במיקור חוץ הולך ותופס תאוצה, באופן ששווי השוק הגלובאלי צפוי להגיע ל- 5.8 מיליארד דולר עד לשנת 2020 .מיקור משפטי או שירותים משפטיים גמישים על שלל צורותיהם מקובלים היום כמשאב בנוף המשפטי. עבור משרדי עורכי דין ונותני שירותים משפטיים קטנים כגדולים, זוהי אפשרות אסטרטגית ומבצעית חשובה – ובמציאות הכלכלית בה אנו חיים, לא ניתן עוד להתעלם מיתרונותיה.
- הכותבים מבקשים להודות לעו"ד ליאת שיינר על הסיוע הרב במלאכת המחקר והכתיבה של מאמר זה.