עו"ד קארין שלוש
מנהלת פרויקטים ומנהלת לקוחות
תופעת השימוש בשירותים משפטיים חיצוניים – ראשי תיבות ALSP (או בשם המלא (Alternative Legal Service Provider) צוברת תאוצה מטאורית בשנים האחרונות. איך ומדוע, מה היתרונות של השיטה, האם ניתן לומר שחברות שלא עברו למודל החדש נותרו מאחור? (ספוילר- כן!) וכמובן – כיצד השפיע משבר הקורונה על כל הסיפור? כל התשובות לפניכם.
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה חדשה בשוק המשפטי- מעבר של חברות ומשרדי עורכי דין לשימוש בשירותים משפטיים חיצוניים (Legal Outsourcing) והתרחקות מהמודל המקובל של העסקת עורכי דין פנימיים שכירים. במילים פשוטות, מיקור חוץ משפטי הנו שימוש בגורמים חיצוניים לארגון (חברה או משרד), על מנת שהארגון יתנהל באופן הרווחי והאיכותי ביותר. סיבה ישירה לנושא היא התייעלות וחיסכון, אבל – איך המודל בעצם עובד?
כל שותף בפירמה או משרד עורכי דין יזדהה עם הסיטואציה בה הוא נאלץ לוותר על תיקים בשל חוסר בכוח אדם מיומן, קושי בגיוס עורכי דין מוכשרים למשרות קבועות, או חוסר במומחיות בתחומי נישה – מומחיות הכרחית לניהול אותו תיק העומד על הפרק. מיקור חוץ של שירותים משפטיים עשוי להיות הפתרון ומהווה אבן דרך עבור משרד עורכי דין או חברה המצויים בעומס עבודה, לטובת טיפול בפרויקטים מורכבים או במילים אחרות- "גוזלי זמן" והכל בתקציב משתלם יותר.
מן העבר השני, עורכי דין פרילנסרים ומשרדים קטנים חוברים ללקוחות מובילים במשק – הן חברות גדולות, והן פירמות עורכי דין – ומספקים להם שירותים משפטיים באופן חיצוני על בסיס פרויקטים משתנים, וללא כל התחייבות ארוכת טווח. בדרך זו, אותם פרילנסרים יכולים לקחת על עצמם תיקים שבכל סיטואציה אחרת אולי היו בגדר "נעליים גדולות מידי" כדי להיכנס אליהם לבד. הפרילנסרים עובדים לרוב באופן גמיש, פר תיק / פרויקט – ולעיתים אף מספקים ריטיינר מתמשך, והכל בתקציב משתלם ותחרותי.
חברות ומשרדים רבים המשתמשים במיקור חוץ משפטי (Legal Outsourcing) מגלים שהשיטה מספקת את כל היתרונות של עורכי דין שכירים, שלרוב נדרשים להכשרה וזמן הסתגלות, ודורשים מן המעסיק משאבים ואנרגיה שלא תמיד משתלמת בסוף הדרך. בשיטת העבודה של ALSP, המשרד (או המחלקה המשפטית בחברה) מקבלים עורך דין ותיק ובעל ניסיון ספציפי לאותו תחום הנדרש בפרויקט הנוכחי- והתפוקה עבור אותו לקוח רלוונטית למעשה החל משעת העבודה הראשונה עליה הלקוח מחויב. לכך ראוי להוסיף את החסכון עבור המשרד / המחלקה המשפטית – אין עיסוק בראיונות עבודה, חוזי העסקה, משא ומתן על תנאים, תשלומי עובד מעביד ועוד… בשיטת הALSP- הכל נעשה באופן קליל, מהיר, יעיל ושוב- ללא כל התחייבות ארוכות טווח.
שאלה מתבקשת בהקשר זה שראוי לתת עליה את הדעת – איך טווחי השכר של אותם פרילנסרים הם תחרותיים ומשתלמים כל כך?
עורכי הדין בשיטת ALSP אינם מחויבים למשרד כזה או אחר והם אינם בגדר מועסקים. הם מנהלים את זמנם באופן עצמאי, זוכים לבחור באיזה תיקים ירצו לקחת חלק ומקבלים את מלוא שכר הטרחה שהוסכם לכיסם, ללא חלוקת אחוזי הרווח עם משרד כזה או אחר. מבחינת אותם פרילנסרים אין "תקרת זכוכית" וכל אלה מאפשרים להם להציע תמחורים משתלמים עבור לקוחות ובאופן זה להגדיל את רשת הnetworking שלהם ולגוון באופן משמעותי את תחומי העניין.
איך משבר הקורונה העולמי השפיע על תופעת השימוש בשירותים משפטיים חיצוניים?
נתחיל מהסוף- מדובר בשינוי דרמטי! הקורונה העלתה את הביקוש לעורכי דין פרילנסרים בשיטת ה-ALSP במאות אחוזים. מגיפת הקורונה חשפה באופן המובהק ביותר את יתרונות השיטה, בשל מאפייניה הפשוטים והבעיות שמגיפת הקורונה הביאה, בדמות סגרים חוזרים ונשנים שמנעו הגעה של עובדים שכירים למשרדים, שיעור גבוה של היעדרות עובדים קבועים, חוסר יעילות של עבודה מהבית על ידי עובדים שאינם מורגלים לכך וחוסר יכולת לבצע אכיפה על עבודתם של עובדים שכירים פנימיים בשלט רחוק.
עוד היבט חשוב בהקשר זה- עם פרוץ מגיפת הקורונה, משרדים שונים הרגישו באופן מיידי את ההשלכות הכלכליות- חלקם החלו לסגור את שעריהם עקב מחסור בלקוחות וירידה בהכנסות, וחלקם האחר החל בפיטורי עובדים או הוצאה לחל"ת. כל זה הוביל ארגונים שונים להמציא עצמם מחדש ולבחון את האופן בו הם פועלים ורבים מהם הפכו יותר ויותר פתוחים לעבודה בשיטת ALSP . ההבנה כי השיטה היעילה ביותר עבורם היא לא בהכרח לחזור אחורה למודל העסקה של עובדים שכירים – אלא דווקא להסתייע בעורך דין פרילנסר איתו ניתן לשתף פעולה לצורך ספציפי העומד על הפרק, ולאחר שזה יגמר שני הצדדים חופשיים לדרכם.
המשרד או החברה לא צריכים להתעסק בפיטורין, או בהעסקה של עובדים לאורך זמן ושלא לצורך. כמו כן, בהמשך, עם התעוררות המשק ולמידתה של כלל האוכלוסייה לחיות לצד המגיפה, הרי שהביקוש לייצוג משפטי חזר לקדמותו, כמו גם היקף הלקוחות, והשימוש ב- ALSP שכבר הוטמע בארגונים שונים וזכה להכרה ביעילותו, המשיך לשגשג.
ניתן לסכם ולומר כי ארגונים שלא השכילו לעבור ולהשתמש בשיטת ה-ALSP ללא ספק נותרו מאחור והם אינם זוכים להנות מהיתרונות הרבים של השיטה, כאמור- יעילות, חסכון כלכלי, ומקצועיות בלתי מתפשרת. משבר הקורונה חשף באופן המובהק ביותר את היתרונות הללו, ולמרות שפלטפורמות מיקור חוץ משפטיות קיימות מזה שנים, הרי שהעניין והביקוש סביבן התעצם באופן משמעותי עקב המשבר. ואם כל זה לא מספיק, נציין לסיכום כי שוק ה ALSP אף זוכה בשנים האחרונות ל"מקום של כבוד" בדירוג המשפטי היוקרתי Chambers and Partners שמדרג את הגופים המובלים ביותר בתחומי המשפט בכל העולם.