נועה נוה
סמנכ"ל ויועצת משפטית, חברת ישראכרט
אתגרים בניהול המחלקה המשפטית
אז איך מנהלים מחלקה משפטית בארגון פיננסי מפוקח- מרובה פעילויות וממשקים במגוון תחומים משפטיים?
כיועצים משפטיים בארגון עסקי עלינו להיות עם תפיסת עולם של סיוע עסקי שמטרתו לסייע לחברה לממש את תוכניותיה וזאת למול החובה להרים דגלים. לכן, חשוב לדאוג לכך שהמוטו של עורכות ועורכי הדין במחלקה המשפטית יהיה למצוא איך לאפשר לבצע את תכניות החברה, ולא איך להסביר למה לא. מצד שני, מחובתו של היועץ המשפטי להציף את הסיכונים המשפטיים, ככל שקיימים, ולהרים דגל כשמשהו נוגד את הוראות הדין. איזון זה שם המשחק.
אחד הדברים החשובים בניהול מחלקה משפטית היא למצוא לכל אחד מעורכי הדין את התחום שהם אוהבים ושהם טובים בו (ובדרך כלל זה הולך יחד). בסוף, הפיזור הזה יוצר כיסוי של כלל התחומים המשפטיים שהארגון נזקק להם. כמו בתחומים אחרים בחיים אז גם אצל עורכי דין, מזל שלא כולנו אוהבים את אותם נושאים משפטיים…
ענין עקרוני נוסף בנוגע לניהול המחלקה המשפטית, הוא עצמאות עורכי הדין: עורכי הדין במחלקה צריכים לקבל עצמאות עד כמה שניתן, כאשר תמיד ביכולתם להתייעץ איתי לגבי נושאים והחלטות שהם מתלבטים לגביהם. עצמאות כזו מעצימה את עורכי הדין במחלקה, וגורמת להם להיות דה-פקטו הגורם המתכלל בין כלל המחלקות בחברה הרלוונטיות לנושא אותו הם מלווים.
אתגר נוסף שכולנו מתמודדים עימו הוא ויסות עומסים והצורך באבחנה בין עיקר ותפל. נכון ש"כולם היו בני"? אז גם הגורמים בחברה לוקים לעיתים ב"תסמונת הבן הבכור", ובטוחים ממש, אבל ממש, שהנושא שהעבירו לטיפול המחלקה המשפטית הוא ה-כ-י חשוב בעולם, וחייב לדחוק הצידה נושאים אחרים. לכן עלינו לג'נגל בחכמה בין הפניות השונות, לווסת עומסים בין עורכי הדין במחלקה במידת הצורך (ובמידת האפשר), ולא פחות חשוב, לדעת להבחין בין עיקר לתפל, ולא להתעכב על נושאים שאולי מעניינים "אקדמית", אבל לא משפיעים לכאן או לכאן על הנושא המשפטי המטופל.
ולסיום, נכון שכולנו נוטים לטבוע בעבודה ושוכחים לפעמים כמה חשוב להמשיך ללמוד כל הזמן? אז עלינו להקפיד גם להעשיר ידע וגם לשבור שגרה כדבר שבשגרה. תמצאו את הזמן ללמוד מעת לעת, גם נושאים שישפרו את יכולותיכם והידע המקצועי שלכם (מישהו אמר "ACC" ולא קיבל?) וגם נושאים שלא קשורים לתחום העיסוק שלכם. תתפלאו לדעת כמה זה מעשיר.